SREK

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Reformáció 500 Gazdasági kérdések

1517. október 31-én Luthert Márton Ágoston egyetem professzora kitűzte wittenbergi a várkápolna falára az egyház megreformálására vonatkozó vitatételeit 95 pontban. Ezt az időpontot tarjuk a reformáció kezdetének. A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából meghirdetett emlékévben a Solymári Református Egyházközség összefogva a Pesthidegkúti Református Egyházközséggel és a Pestidegkúti Evangélikus Egyházközséggel rendezvénysorozatot kezdeményezett.

meghívó

A REFORMÁCIÓ 500 rendezvénysorozat május 18-án 18:00 órakor kerekasztal beszélgetéssel kezdődik a Klebelsberg Kultúrkúriában.

"Reformáció 500 - Gazdaságetikai kérdések a reformáció tükrében"  - kerekasztal beszélgetés

Beszélgetőpartnerek:

  • Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
  • Prof. dr. Kocziszky György közgazdász, egyetemi tanár, az MNB Monetáris Tanács tagja
  • dr. Szabó B. András evangélikus teológus, pestújhelyi lelkész

A beszélgetést vezeti:

  • dr. Varga Norbert politológus, egyetemi adjunktus.

A programsorozatunk nyitó rendezvényén az élet különböző területein alkotó neves közgazdászok, egyben elkötelezett, keresztény/keresztyén emberek vitatják meg a vallás és a gazdaság között húzódó látszólagos feszültség feloldásának lehetőségeit.

Belépés ingyenes azonban előzetes regisztráció szükséges. A programsorozat második alkalmára 2017. június 14-én 18:00 órakkor kerül sor a Klebelsberg Kultúrkúriában. Az életmentő Sztehlo Gábor munkásságáról Keveházi László nyugdíjas evangélikus esperes, Gaudiopolis első „miniszterelnöke” emlékezik.

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1945 szeptemberében alapította meg Gaudiopolist, az Örömvárost, melynek első miniszterelnöke Keveházi László lett. Több száz gyermek talált helyet a Budakeszi úti „Farkastanyán” és a „Fecskefészekben”. Az első időben csak evangélikus fiúkról gondoskodott a lelkész, később ezt "ökumenikussá" bővítette sőt már lányok is találtak nála menedéket, a létszám 700-800 főre nőtt. A gyermekállam 1950-ig működhetett, akkor államosították. Sztehlo Gábort ekkor – éppen a kitelepítettek gyermekeit mentő tevékenysége miatt – mellőzték. Az evangélikus egyház a fogyatékos, egyedülálló gyermekek összegyűjtését bízta rá 1952-ben a Budai Szeretetotthon keretében. 1955-ben került Pesthidegkútra, a mai Sarepta épületének államosítása miatt. Sztehlo Gábor kivételes személyiségéről, mesébe illő (a Valahol Európában című film modelljeként filmvászonra kerülő), korát messze megelőző vállalkozásáról a legilletékesebbet, Keveházi Lászlót, Sztehlo Gábor egykori munkatársát, Gaudiopolis első miniszterelnökét hallgathatjuk.

Erre az alkalomra gyerekeket és fiatalokat is várunk.

Módosítás dátuma: 2017. október 31. kedd, 20:56  

Istentiszteletek

Vasárnap 10:00-kor
Közben gyermekistentisztelet

Cím:Solymár
József Attila u.52
E-mail:info@srek.hu


Támogatás

Önfenntartók vagyunk,
támogatását előre is köszönjük!

Bankszámlaszámunk (Unicredit Bank):
Solymári Református Egyházközség
10918001-00000072-80350001


1% Felajánlás

Solymári Kölcsey Ferenc Alapítvány
Adószám:18681512-1-13

Bankszámlaszám(OTP):
11742537-20000026